Sabda RasulAllah saw : Ada dua kalimat yang ringan di lidah namun sangat berat timbanganya di neraca Allah.
سبحان الله و بحمده ... سبحان الله العظيم

"Ya Allah, jadikanlah sebaik-baik umurku pada penghujungnya, sebaik-baik amalku pada penamatnya dan sebaik-baik hariku, ialah hari ketika aku bertemu denganMu, Ya Allah..."

Friday, September 18, 2009

SALAM EIDULFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN


RAMADHAN semakin menghampiri penghujung, terlalu cepat masa berlalu…. Walaupun sedih untuk berpisah dengannya, Ramadhan tetap akan pergi meninggalkan kita. Beruntunglah bagi mereka yang boleh berjaya memanfaatkan Ramadhan siang dan malamnya. Berapa ramai yang berpuasa tetapi tidak memperoleh apa-apa ganjaran kecuali lapar dahaga sahaja. Maka rugilah mereka yang gagal memanfaatkannya dengan pelbagai alasan kerana tiada jaminan kita akan bertemu Ramadhan tahun depan.


Sabda Rasulullah:


“Siapa yang berpuasa dengan penuh rasa keimanan dan penuh rasa keinsafan, diampunkan dosanya apa-apa yang dilakukan sebelum ini,” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).


Firman Allah dalam hadits yang disampaikan oleh Nabi :


"Puasa itu untuk-Ku dan Aku langsung membalasnya. Orang yang berpuasa mendapatkan dua kesenangan, yaitu kesenangan ketika berbuka puasa dan kesenangan ketika berjumpa dengan Tuhannya. Sungguh, bau mulut orang berpuasa lebih harum dari pada aroma kesturi." (Hadits Muttafaq 'Alaih).


Sabda Rasulullah saw:

Sekiranya umatku mengetahui kebaikan yang ada di dalam bulan Ramadhan nescaya mereka akan menginginkan agar sepanjang tahun adalah Ramadhan.”


“Sesiapa yang menghidupkan malam Eidulfitri dan Eidul Adha dengan amalan yang baik dan ikhlas kerana Allah, maka tidak akan mati hatinya pada hari semua hati akan mati (kiamat)”.
Selamat Hari Raya Eidulfitri

Maaf Zahir & Batin…No comments: