Sabda RasulAllah saw : Ada dua kalimat yang ringan di lidah namun sangat berat timbanganya di neraca Allah.
سبحان الله و بحمده ... سبحان الله العظيم

"Ya Allah, jadikanlah sebaik-baik umurku pada penghujungnya, sebaik-baik amalku pada penamatnya dan sebaik-baik hariku, ialah hari ketika aku bertemu denganMu, Ya Allah..."

Saturday, June 25, 2011

HATI TEMPAT JATUHNYA PANDANGAN ALLAH

"Hati yang bersih dari penyakit lalai dan nafsu akan menikmati lazatnya pelbagai hakikat, selayaknya tubuh yang menikmati lazatnya makanan. Hanya orang yang rela Allah sebagai Tuhannyalah yang bisa merasakan nikmat iman... Sebab, ketika dia redha, dia berserah kepadaNya, mematuhi ketetapanNya, serta menyerahkan kendali kepadaNya, tidak ikut mengatur dan memilih, serta selalu menerima aturan dan pilihan terbaikNya. Ketika itulah, dia merasakan nikmatnya hidup dan lazatnya keberserahan. Ketika dia redha Allah sebagai Tuhannya, dia pun mendapatkan redha Allah…. Allah berfirman, 'Allah redha kepada mereka dan mereka pun redha kepada-Nya’..."(Al-Imam Ibnu 'Athaillah As-Sakandari r.a.)

"Sesungguhnya Allah meletakkan kekuatan orang beriman di dalam hatinya, bukan pada anggota tubuhnya... Tidakkah kamu memperhatikan orang tua yang sudah lemah tapi masih mampu berpuasa disiang yang sangat panas dan bangun dimalam hari untuk melakukan solat malam?... Padahal banyak orang-orang yang masih muda lagi kuat tidak sanggup untuk melaksanakannya..." (Syumaith)

(Dengan sebab keingkaran mereka), Allah mematerikan atas hati mereka serta pendengaran mereka, dan pada penglihatan mereka ada penutupnya; dan bagi mereka pula disediakan azab seksa yang amat besar. (Al-Baqarah 2:7)

Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka; dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran). (Al-Baqarah 2:10)

Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal di antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya; dan ada pula di antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya; dan ada juga di antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah; sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan. (Al-Baqarah 2:74)

Abu Hurairah Radhiallaahu anhu berkata: "Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentara… Jika raja itu bagus, maka akan bagus pula tentaranya… Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya…"